Mii de bulgari s-au adunat duminică pentru a patra zi de proteste la Sofia și în alte orașe pentru a protesta împotriva corupției și a cere demisia guvernului conservator.
Peste 3.000 de protestatari au strigat „Mafia!” și „Demisionează!” în afara sediului guvernamental din Sofia și au mers în parlament.
Protestele din Capitală au fost provocate de un atac inedit de polițiști puternic înarmați și procurori la sediul prezidențial joi, transmite voanews.com.
Afacerile juridice ale președintelui Rumen Radev și consilierul său pentru securitate și apărare au fost reținuți pentru interogare, iar birourile lor au făcut percheziții ca parte a două sonde separate în privința influențării și divulgării secretelor de stat.
De asemenea, protestatarii s-au adunat duminică în cel puțin 10 orașe.
Căutările de joi au stârnit furie publică și au adus mii de manifestanți pe străzile Sofiei pentru a condamna atacurile unui guvernul și al procurorului șef împotriva Radevului susținut de socialiști.
Președintele este un critic neclintit al cabinetului premierului Boyko Borisov, acuzându-l de „legături cu oligarhii”.
Sâmbătă, Borisov a refuzat să demisioneze, însă adversarii au lansat o petiție online care vizează să adune până la 1 milion de semnături pentru a-i cere înlăturarea.
Opoziția socialistă din Parlament a mai spus duminică că vor depune o moțiune de încredere împotriva cabinetului pentru „corupție” miercurea viitoare, apelând la protestatari să le sprijine.
Misiunile de vineri s-au transformat violent, cu 18 protestatari arestați, inclusiv doi bărbați care au fost spitalizați după ce au fost bătuți, ceea ce a determinat o participare și mai mare sâmbătă, când Radev s-a alăturat protestatarilor în cererea lor de demisie a cabinetului și a procurorului șef.
Poliția a făcut apel pentru reținere înaintea manifestației de duminică, iar Ministerul de Interne a anunțat duminică târziu că mitingul s-a încheiat fără incidente.
Treisprezece ani de la aderarea la UE ca țară cea mai săracă, Bulgaria a rămas, de asemenea, statul membru cel mai predispus al blocului, conform indicelui de percepție a corupției al Transparency International.